طرح توجیهی | تهیه و نوشتن انواع طرح های توجیهی | ثبت پیشتاز

طرح توجیهی ابعاد متفاوت یک پروژه مانند بازار، فنی و مالی را بررسی میکند که به سه قسمت تقسیم میشود. همچنین بخش های طرح توجیهی را میتوان به سه صورت شرح داد: 1- تجزیه و تحلیل مالی 2- مطالعه بازار 3- توجیه پذیری فنی. اما طرح های توجیهی به چه معناست؟ موسسه ثبت پیشتاز بعنوان بزرگترین ثبت شرکت در این مطلب در رابطه با طرح توجیهی و دیگر موارد مرتبط با آن به شما کاربران گرامی توضیح خواهد داد. همیشه قبل از صرف زمان یا پول، کار درست این است که طرح توجیهی آن را در دنیای واقعی مورد بررسی قرار دهید. تمام کسب و کارهای تازه باید قبل از آغاز تولید و ورود به بازار، طرح توجیهی تهیه کنند. در شرکت های جا افتاده نیز قبل از تولید محصول جدید، طرح‌ توجیهی تدوین میشود که در مورد تدوین این طرح نیز در ادامه توضیح خواهیم داد.

انواع طرح توجیهی

طرح توجیهی دارای انواع مختلفی میباشد که موسسه ثبت پیشتاز در رابطه با هر کدام از آن ها در ادامه مطلب به طور مختصر به شما کاربران گرامی توضیح خواهد داد

طرح توجیهی گردشگری

گردشگری یعنی رفتن از جایی به‌ جای دیگر که معمولا برای لذت بردن از جاهای دیدنی یا برای کار (توریسم) انجام میشود. همین مسافرت‌ ها باعث میشود که شخص، از محل زندگی خود دور شود و برای اقامت احتیاج به تهیه مکان و غذا دارد که مجتمع‌ های گردشگری برای همین موضوع احداث میشوند. گردشگری یک صنعت رقابتی است که هدف آن ها جلب رضایت گردشگر است به دلیل اینکه هر چه رضایت گردشگران و توریست‌ ها بیشتر باشد بهره‌ وری طرح نیز افزایش پیدا میکند. لازم است که به این موضوع دقت شود که صنعت توریسم امروزه یکی از مهمترین منبع های درآمد برای کشورها بخصوص ترکیه میباشد. از دیگر اهداف اجرای طرح توجیهی گردشگری میتوان به راه اندازی یک مجتمع تفریحی گردشگری اشاره کرد و همچنین از مزیت های طرح توجیهی گردشگری میتوان حفظ فرهنگ، حفاظت از محیط زیست و توسعه زیر ساخت ها را نام برد.

طرح توجیهی کشاورزی

اهمیت طرح توجیهی کشاورزی به این خاطر است که کشاورزی از قدیمی ترین فعالیت‌ های اقتصادی بشر بوده است که در دنیای امروز بعد از صنعت، ارتباط تنگاتنگی با توسعه و رشد اقتصادی کشورها دارد. رقابت پذیری محصول تولیدی در بازار و بررسی الگوی مصرف محصول از جمله نکات مهمی هستند که در بخش مطالعات بازار طرح توجیهی کشاورزی بررسی میشوند که نتیجه این مطالعات در سود آوری کل پروژه نقش زیادی خواهد داشت. انتخاب روش کشت و تولید محصول، امکانات و تجهیزات مورد نیاز، عملی کردن طرح توجیهی کشاورزی نیز در بخش فنی طرح بررسی میشود، نتیجه این مطالعات اگر به درستی انجام شود و اگر طرح از دانش فنی خوبی برخوردار باشد بهره وری تولید و کشت محصول را در مزرعه افزایش داده و سبب تولید محصولات بیشتر و با کیفیت تر خواهد شد.

طرح توجیهی دامپروری

دامپروری بهترین عرصه برای درآمدزایی و اشتغال زایی است که به دانش و فن نگهداری و پرورش جانوران اهلی گفته میشود. همچنین دامداری یکی از شاخه های کشاورزی است که با پرورش دادن دام سروکار دارد. در دامپروری تلاش بر این است که با استفاده از علوم نوین بهره وری را افزایش داد، در صورتی که دامداری بر سنت مبتنی است. امروزه طرح توجیهی دامپروری از مهم ترین رشته های کشاورزی و تولیدات دامی و از عمده ترین و با ارزشترین فرآورده های کشاورزی است که مردم به فرآورده های دامی برای تغذیه و تولید پوشاک بسیار نیازمند هستند. در قسمت بعدی طرح توجیهی تولیدی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

طرح توجیهی تولیدی

طرح توجیهی تولیدی گزارشی جهت ثابت کردن عاقلانه بودن تولید یک محصول میباشد که با مطالعه طرح توجیهی برای توسعه و ایجاد کسب و کار، به صاحبان کارخانه ها و کارگاه های تولیدی کمک میکند که بدون صدمه به خدمت رسانی به مشتریان فعلی، هزینه های آینده خود را تا حد زیادی کم کنند و مشکلات پیش رو را پیش بینی کنند و باعث جلوگیری از ریسک های احتمالی شوند. در واقع طرح توجیهی تولیدی به طرحی میگویند که زمان توسعه یا راه اندازی یک کارخانه یا کارگاه تولیدی تهیه میشود که در برگیرنده بخش های متفاوتی که اکثرا به دلیل ارزیابی مالی، فنی، بازار کسب وکار و یا جذب سرمایه گذار سازماندهی شده است میباشد.

طرح توجیهی صنعتی

به مجموعه تمام واحد هایی که در تولید، توزیع یا مصرف یک محصول یا یک دسته از محصولات شبیه به هم فعالیت میکنند طرح توجیهی صنعتی گفته میشود که در واقع صنعت زمینه ای جذاب برای اکثر سرمایه گذاران است و یکی از لزومات اولیه احداث هر واحد صنعتی آگاه بودن از مشخصات سرمایه گذاری، میزان توجیه پذیری، بازار محصول و موارد این چنینی است که انجام دادن طرح توجیهی فنی، مالی و اقتصادی از هر طرح صنعتی در این مرحله قطعا کمک بزرگی به ایجاد واحدی سود آور، خواهد نمود. ظرفیت سنجی و مکان یابی در یک طرح توجیهی صنعتی اهمیت بسیار زیادی دارد و همچنین مطالعات امکان سنجی برای بررسی بازار آینده یک محصول صنعتی، بررسی وضعیت صادرات و واردات محصول و مصرف داخلی آن با تکیه بر منایع مستند از اهمیت بالایی برخوردار است.

طرح توجیهی خدماتی

طرح توجیهی خدماتی تجزیه‌ و تحلیلی است که در آخر میزان موفقیت یک پروژه خدماتی را نشان میدهد. از جمله معیارهای موثر در برنامه ریزی سنجش این موفقیت عوامل اقتصادی، فنی و حقوق میباشد که یک طرح توجیهی خدماتی، میزان عملی بودن یک ایده برای ساخت محلی جهت خدمات‌ رسانی و یا هر ایده خدماتی در زمینه آموزش، سرگرمی، درمان، ورزش و… را مشخص میکند. با استفاده از طرح توجیهی قبل از سرمایه گذاری، پتانسیل مثبت و منفی یک پروژه مشخص میشود که در صورت بدست آمدن نتیجه ای خوب، وقت و هزینه خود را برای این پروژه صرف کنند. در ادامه مطلب درباره تهیه طرح توجیهی و تدوین آن به شما کاربران گرامی توضیحات مختصری داده خواهد شد.

تهیه طرح توجیهی

در این مرحله برای طراحی کسب و کار بعد از ایده پردازی و انتخاب نوع محصول، مهم ترین قدم مربوط به بررسی توجیه پذیری فنی و اقتصادی آن طرح میباشد. امکان سنجی فنی و اقتصادی در قالب یک سند به عنوان طرح توجیهی، مکتوب میشود که این سند علاوه بر کاربردی که برای مالکین طرح و سهام داران دارد برای ارایه به سازمان های متفاوت بخصوص بانک ها برای اقدام به دریافت وام، ضروری است. مشاوران موسسه ثبت پیشتاز با تجربه ای طولانی در زمینه تهیه طرح توجیهی شما در کلیه صنایع و کسب و کارها آماده می باشند.

تدوین طرح توجیهی

  • مقدمه
  • توضیح مختصری از بررسی های اولیه
  • مشخصات طرح و مجری طرح
  • مشخصات مجوزهای قانونی اخذ شده
  • خلاصه برآورد مالی طرح و سرمایه ثابت
  • برآورد هزینه نگهداری و تعمیرات طرح توجیهی
  • برآورد هزینه استهلاک طرح
  • برآورد سرمایه در گردش طرح
  • برآورد هزینه های پیش بینی نشده تولید
  • مشخصات محصول، فرآیند و روش تولید محصول
  • برآورد هزینه های سرمایه گذاری کل طرح
  • نحوه سرمایه گذاری
  • هزینه تسهیلات مالی
  • پیش بینی مالی طرح پس از شروع بهره برداری
  • قیمت تمام شده محصول
  • برآورد سود و زیان سالیانه طرح توجیهی
  • محاسبه نقطه سر به سر
  • محاسبه سایر نسبت های مالی
  • برنامه زمانبندی اجرای طرح
  • تجزیه و تحلیل طرح

مشاوره طرح توجیهی

هر سرمایه گذار قبل از انجام سرمایه گذاری باید نسبت به برگشت سرمایه و سود آوری سرمایه گذاری خود اطمینان داشته باشد. لازم به ذکر است که قبل از انجام هرگونه فرآیندی، سرمایه گذار باید از مشاور طرح توجیهی مشورت بگیرد به این دلیل که نداشتن آگاهی کافی از کسب و کار و سرمایه گذاری مورد نظر، میتواند لطمات جبران ناپذیری به بار آورد. مشاوران باید اقدام به مطالعات پیش سرمایه گذاری و یا پیش امکان سنجی کند و به صورت کلی به بررسی موضوع سرمایه گذاری بپردازد تا بتواند اطلاعات اولیه طرح را بررسی و نتیجه گیری اولیه و خام را برای ادامه تحقیقات بیشتر سرمایه گذاری انجام دهد که در این مرحله اگر مشخص شود که سرمایه گذاری از جنبه های کلی در موضوع مورد نظر، توجیه پذیر نباشد ادامه مسیر متوقف میگردد.